Witaj! Logowanie Rejestracja
Kącik Kucharek ;)



LiPtOoN
Liczba postów:700 Reputacja: 0
15-01-2009, 14:47 #121
Śniadanie podobno najważniejszym posiłkiem dnia...

Chcecie żeby każdy dzień był wesoły i pozytywny ?

NIC PROSTSZEGO.

RECEPTA TO:



UŚMIECHNIĘTE ŚNIADANIE Big Grin

[Obrazek: w1criv.jpg]

I widoczny na zdjęciu żółty kubek z herbatą Wink




marr.85
Liczba postów:171 Reputacja: 0
15-01-2009, 15:34 #122
Jak można zjeść takie ciężkie śniadanie??

Mój żołądek śpi tak gdzieś do 10, dopiero potem jestem w stanie coś więcej niż kromeczkę z serem Smile a 5 kiełbasek i poł chleba to z przyjemnością wieczorem, około 19-20 Smile



Anonimowy użytkownik Gość
 
15-01-2009, 15:53 #123
marr.85 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jak można zjeść takie ciężkie śniadanie??

5 kiełbasek i poł chleba to z przyjemnością wieczorem, około 19-20


pogadaj o tym ze swoją trzustką...



MC.busz
Liczba postów:406 Reputacja: 70
15-01-2009, 15:53 #124
To jest promocyjny kubek Liptona w obu tego słowa znaczeniach Big Grin

Żeby nie było nie na temat:

Grzanki w jajku (dla 1 os.)
- 2 jajka
- maggi tak ze 3 łyżki ale w sumie to na oko Big Grin
- 1/8 szklanki mleka
- 4-6 kromek chleba (zależy od wielkości i współczynnika wchłaniania)
- keczup

Roztrzepujemy wszystko (oprócz chleba i keczupu) na względnie jednolitą substancję.
Moczymy w tym chleb, żeby nasiąkł i wrzucamy na rozgrzany olej na patelnię.

Jak już wszystko usmażymy to otwieramy okno, a kanapki polewamy keczupem.

Stopień zajebistości: 8/10

PS. Musi się dobrze usmażyć, żeby było złotobrązowe i nie ciapate Smile



Anonimowy użytkownik Gość
 
15-01-2009, 17:43 #125
akademikowy sposob utylizacji tygodniowego chleba Wink



FortArt
Liczba postów:3,500 Reputacja: 5
19-01-2009, 15:38 #126
Coś dla miłośników słowackiej kuchni.
Bryndzowe haluszki

- 3-4 średnie ziemniaki
- pół kostki (czyli 12,5 dag) bryndzy
- jajko
- mąka
- boczek lub słonina (ok 10 dag)
- pół kubka małej śmietany
- mleko
(proporcje na 1 osobę)

1. Obieramy ziemniaki i trzemy jak na placki. Nadmiar cieczy usunąć.
2. Wbijamy do ziemniaków jajko. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy. Mąki tyle aż osiągniemy dość gęstą masę - z kilka kopiastych łyżek na pewno.
3. Smażymy na patelni skwarki z boczku lub słoniny.
4. Masę dzielimy na haluszki - małe kawałki o wielkości mniej więcej skówki od długopisu jednorazowego. Słowacy używają do tego metalowych sit z centymetrowymi dziurami w dnie przez które przecierają masę (do kupienia w każdym Tesco w SK), ale równie dobrze można sobie poradzić nożem, łyżką lub palcami.
5. Wrzucamy to do gotującej się, osolonej wody. Na krótko aż wypłyną, potem odsączamy.
6. Na patelnię haluszki, bryndza i odbrobina mleka, mieszamy aż ser się rozpuści i otoczy kluski.
7. Haluszki na talerz, na haluszki śmietanę, na śmietanę skwarki.

Robi się szybko, szybciej niż czyta.
Popijać słowackim piwem Šariš, ale może być tez inne. Smile

[Obrazek: 200px-Halusky_strainer.jpg]




[Znajdź niepasujące elementy czyli rzecz o wstydzie]

chciałem zauważyć że nie masz Pan już bana tylko robisz z siebie męczennika

bana nie ma, a wstyd Wam został

MC.busz
Liczba postów:406 Reputacja: 70
19-01-2009, 16:47 #127
Czyta się smacznie Smile
Z tym że skuwka to wyjątek... No i mam takie pytanie, czy
może być pół kubka dużej śmietany? Big Grin

Przepraszam Smile



Liptoon.
Liczba postów:278 Reputacja: 73
07-07-2009, 14:05 #128
Kupujemy pieczarki z dużymi daszkami, im większe daszki tym lepiej.
Do tego 2,3 plastry szynki i sera żółtego.
Pieczarki obieramy,urywamy ogonki, szynkę i ser kroimy w kosteczkę,
wrzucamy do daszków,przyprawiamy i do piekarnika na około 12 minut.

Po tym czasie mamy pyszną przekąskę jako przystawka przed obiadem lub kolacją, albo jeżeli chcemy,można kupić więcej pieczarek i zrobić z tego danie główne.

Koszty?

Ostatnio kupiłem w carrefourze 8 duużych pieczarek(na wagę) za 2,20zł,do tego ser i szynka 2zł i wsio.






------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pod wieloma względami nigdy nie wyszliśmy z III ligi

Anonimowy użytkownik Gość
 
07-07-2009, 14:49 #129
niech mi ktoś zrobi racuhcy, błagam. Ja mogę co najwyżej jabłka (ewentualnie gruszki) obrać Smile




DNL_KKS
Liczba postów:1,050 Reputacja: 0
07-07-2009, 22:14 #130
A ja Wam dam przepis na ciasto, z mikrofali Big Grin

Wychodzi niby murzynek ; )

1. 4 łyżki stołowej mąki tortowej
2. 4,5 łyżki stołowej cukru (sacharoza)
3. 0,8 łyżeczki proszku do pieczenia
4. 1,5 łyżki stołowej kakaa (gorzka, nie nesquik i inne...)
5. Wszystko wymieszać
6. Dodać jedno jajko
7. Dodać 3 łyżki stołowe oleju
8. Dodać 3,5 łyżki stołowej mleka
9. Dokładnie wymieszać (tak, by nie było grudek, cukier może być nierozpuszczony)
10. Wsadzić do mikrofalówki (3 minuty, 800W)


Ja tam nawet nie wiem ilu watowa mam mikrofale, dawalem na te 3 minuty i jest ok.



STC_Piotrek
Liczba postów:1,520 Reputacja: 0
07-07-2009, 23:58 #131
murzynek z mikrofali Smile o żesz k.mac. Musze to sprawdzic.

Racuchy? To juz chyba nie ma prostszego dania. Ja bym Ci zrobił ale nie lubie robierac, twu! obierac gruszek ani jabłek Smile



Twixxx
Liczba postów:2,753 Reputacja: 113
08-07-2009, 02:21 #132
Kiedy najdzie mnie taka zaje bista chec zjedzenia pieczonej kielbasy to... wsiadam w auto i jade pod Hale Targowa;-) I tak juz ze 20 lat...



[Obrazek: 2cpteg6.jpg]
To marzenie Twego ojca w dniu Twoich narodzin,
że w przyszłości Ty bedziesz, tak jak on, na mecze chodził!

DNL_KKS
Liczba postów:1,050 Reputacja: 0
08-07-2009, 17:14 #133
Probuj Piotrek, probuj. Ja juz mam to za soba ; )

Najlepiej w kubku zrobic, wyrosnie w sam raz. Naprawde polecam, chociazby po to by uwierzyc ze cos takiego moze wyjsc Big Grin



FortArt
Liczba postów:3,500 Reputacja: 5
11-08-2009, 15:15 #134
Zamiast standardowych ogórków kiszonych, rewelacja, błyskawicznie znika, do obiadu, samodzielnie lub jako zakąska.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Diabelskie ogórki

Składniki:
2,5kg ogórków (małe, średnie), 1,5 główki czosnku, 4 łyżki soli
kamiennej, 2 łyżeczki chili, 0,4 kg cukru, 0,1 kg miodu, 8 łyżek
oleju, 1,5 szklanki octu 10%.

Ogórki umyć i pokroić w połówki lub ćwiartki. Zasypać w misce solą,
wymieszać, zostawić na noc (min. 8h). Wylać sok. Przełożyć do
metalowego garnka (nierdzewny lub emaliowany), wsypać chili, dodać
rozgnieciony lub posiekany czosnek, wymieszać. Zagotować olej z octem,
miodem i cukrem - gorącą zalewą (ostrożnie!) zalać ogórki. Wymieszać,
przykryć i odstawić na 6-12 h. Nałożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić.
Nie gotować. Odczekać dwa tygodnie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak już mówiłem szybko znika, wiec podane ilości warto podwoić/potroić/po...




[Znajdź niepasujące elementy czyli rzecz o wstydzie]

chciałem zauważyć że nie masz Pan już bana tylko robisz z siebie męczennika

bana nie ma, a wstyd Wam został

Anonimowy użytkownik Gość
 
11-08-2009, 17:46 #135
A mnie właśnie Gośka gotuje pierogi ruskie + cebulkę Wink



Yaguarundi
Liczba postów:480 Reputacja: 0
11-08-2009, 17:50 #136
Grószka Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A mnie właśnie Gośka gotuje pierogi ruskie +
> cebulkę Wink


Samochwała w kącie stała Wink



k.u.r.w.a.m.a.ć.

mikoslaw
Liczba postów:165 Reputacja: 0
29-04-2010, 13:27 #137
Aby nie zakładać nowego wątku postanowiłem odświeżyć ten, nieco zapomniany przez wszystkich tematSmile

Piękna pogoda na polku, więc aura sprzyja grillowaniu...bardzo bym prosił o przepisy na wasze ulubione marynaty oraz ciekawe, grilowe połączenia i smaki Wink



[Obrazek: 2lk75s8.jpg]

klinyksc!!!
Liczba postów:2 Reputacja: 0
29-04-2010, 18:50 #138
1.Karczek-pokroic,lekko rozklepać.do miseczki wsypać: sól.vegeta,przyprawa do mięsa wieprzowego.papryka slodka(ostra),pieprz,musztarda. Olej wlac-zamieszac.rozbite i pokrojone mięso natrzec i zostawic w tej zalewie minimum na dobę.zapewni to zajebisty smak i kruchość steku.
2.Filety z kurczaka pokroic w kawałki(2x2)-zaprawic jak w/w steki.Ogórki kiszone pokroic w paski(grube),paprykę słodką pokroić w plastry,boczek wędzony pokroić w kwadraty(2x2),cebulę przekroić na pół i rozpłatowac na warstwy.
Nabijamy na duze wykałaczki na przemian:mięso,ogórek,cebula,boczek,papryka,mięso itd...
3.Udko z kurczaka lekko solimy,posypujemy przyprawą do kurczaka, polewamy miodem i olejem i na ogień
Do tego sosy:czosnkowy(majonez,czosnek,smietana18%)
sos BBQ (najprościej wziąć miód,ketchup,trochę koncentratu pomid.i wymieszac)
I ziemniaczki pieczone z masłem czosnkowym....i dużo piwaSmile



STC_Piotrek
Liczba postów:1,520 Reputacja: 0
29-04-2010, 22:00 #139
i dużo bab Smile Do wykonywania czynnosci nie wymagajcych kunsztu i smaku Smile tj. przygotowanie składników, zakupy, wsadzenie piwa do lodówki, wyciągnięcie piwa z lodówki, sprzatanie bałaganu w kuchni, zmywanie, zbieranie z trawnika i tarasu pogubionych naczyń, sztudźców, resztek jedzenia, rozsypanego brykietu i weglaSmile Zabawianie gości i kucharza.

Drogie panie bez was grilowanie nie byłoby możliwe !!



Ferencvaros
Liczba postów:1,196 Reputacja: 5
13-12-2011, 23:03 #140
Wątróbki po żydowsku

Smażysz cebulę z czosnkiem, solą, pieprzem, curr i vegetą, potem wątróbki bez mąki na innej patelni (ważne!), dodajesz jedno do drugiego i dusisz (dolać trochę wody, żeby się nie paliło).

W tym czasie kroisz sobie parę jabłek, przygotowujesz migdały (takie pokrojone lepiej), rodzynki, cynamon i śmiętanę.

Robisz sos- zalewasz cebulę i wątróbki śmietaną (kwaśną) mieszając, żeby nie zrobiło się masło.

Dodajesz jabłka, rodzynki, migdały i cynamon i dusisz dalej tak żeby kawałki jabłek byłby jak najmiększe ale się nie rozpadły.

Smakować ma ogólnie tak, żeby czuć było cynamon.

Możecie się śmiać, ale to jest super jak się umie to zrobić Smile



Tymniemniej uważam, parafrazując (chyba) Katona Starszego, że głównym problemem jest tutaj Tabisz.






Skocz do: